Alweer twee week voorbij
Eindelijk bedacht dat ik de blog wel eens kon gaan schrijven, maar als je er dan eenmaal achter zit weet ik niks meer te vertellen :P Ik begin maar met de eerste dagen.
Sietze en ik zijn hier woensdag 27 juli aangekomen. We hebben mijn sleutel opgehaald, de kamer bekeken en daarna Uppsala in gegaan waar Sietze me heerlijk mee uit eten heeft genomen bij een Grieks restaurant (krijg nog genoeg Zweeds eten hier). De volgende ochtend vertrok hij heel vroeg richting Groningen.. Toen was het wel even zwaar, omdat we net dikke twee weken samen hadden opgetrokken op vakantie, je weet dat je elkaar een hele tijd niet ziet, de kamer en de studentengebouwen zijn hier vrijwel leeg en ik kende nog niemand. Maar 's middags was gelukkig de registration voor de Language Course en kwam ik allerlei leuke mensen tegen van allemaal verschillende landen. Na het registratiegebeuren zijn we met zijn allen (uiteraard) naar de Ikea gegaan, hebben wat we wat spullen voor onze kamer gekocht (in onze 'common kitchen' was bijvoorbeeld vrijwel niks) en spraken af dat we elkaar 's avonds weer zouden ontmoeten om de nations uit te vinden. Je hebt hier soort van nations, waar je verplicht lid van dient te worden, die allerlei feestjes en evenementen organiseren en ook administratieve dingen regelen. Ik ben nu naar 5 van de 13 nations geweest, en wanneer de 'Orientation Week' (22 t/m 27 aug) begint gaan zij zich allemaal promoten en moet je dan ook van één van hen lid worden.
De eerste week was erg hectisch met veel mensen ontmoeten (eigenlijk nog steeds wel) en elke avond weer afspreken. Momenteel is het gelukkig wat rustiger, omdat iedereen zich een beetje in groepen heeft gevormd en niemand natuurlijk geld heeft voor elke avond op stap gaan. Ook heb ik inmiddels al 9 Zweedse lessen gevolgd (elke ochtend van 9 tot 12), wat een erg grappige taal is en ook leuk om te leren! Het is wel een beetje raar, omdat we dit op de Universiteit 'studeren' en je, als je het haalt, 7.5 ECTS voor krijgt, terwijl ik meer het gevoel heb dat we weer op de middelbare school zijn beland. Voor de Nederlanders, Duitsers en Zwitsers is het geen moeilijke taal te leren (ook noord-Germaanse taal); Aziaten, Fransen, Spanjaarden e.d hebben het een heel stuk moeilijker.. Ik volg ook een cultureel programma dat echt super leuk is en het volgende hebben we gedaan: tour door Uppsala (musea en kerk), tour door Stockholm, Zweedse foodculture markt (staat bekend om de mix tussen zout en zoet), een grote bbq, een tour door Uppland (soort van provincie), Zweedse historie en tradities/ muziek en een filmavond over Zweden (heb ik morgen).
Erg veel leuke dingen te doen dus!
Liefs van hier!